HIKMAT

Bismillahirahmanirahim and Assalamualaikum..

Peace yaw peace.
Wah wah sudah berhabuk blog kesayangan.
Semacam sudah dianaktirikan sobs.
Lama tidak berupdate. Ampun maaf dipinta.
Okeyn pes of ol Selamat Hari Raya lah kan.
Beraya dengan syariat Islam. 
Bersyukurlah dengan apa yang ada, bersyukurlah dapat beraya bersama keluarga. Alhamdulillah.
Bersyukurlah dengan apa yang kita miliki kerana nikmat yang ada pada kita adalah pinjaman Allah yang akan dipertanggungjawabkan di padang Masyar kelak.
Kehidupan manusia di bumi tidak ubah seperti seorang pengemis yang sentiasa meminta pada Ya Wahab agar menunaikan segala kehendak kita. 
Sikap manusia yang sentiasa merasa ingin lebih dan tidak cukup menyebabkan kita sering meminta-minta.
Tapi percayalah, rahmat Allah itu luas dan Allah sesekali tidak suka orang yang berputus asa. Walaupun kadangkala hambaNya itu melampaui batas. So keep smile and prays :)

Entry kali ni takde bebel membebel. Okey entry kali ini gua mahu cerita pasal HIKMAT.
Apa itu HIKMAT?
HI-Himpunan
K-Keluarga
MAT-Khatib Mohammad (Mat)
Lebih kurang cenggitulah. hohoho.
Ni raya ke-3 haritu 10 Ogos 2013.
Berlansung di rumah nenek gua hahahaha. *ayat pembaca berita versi rock
Ini reunion keluarga besor-besoran dari seluruh pelusuk dunia kahkahkah *bajet dekat afrika pun
Mana-mana sepupu sepapat ikan sepat yang berada di luar negara mahupun dalam negara semua balik.
Alhamdulillah semua berkumpul. Macam ada kenduri kahwin. 
Yelah program start pukul 8 pagi habis 12.30 malam cenggitu kalau tak silap.
Haha jam pun tak sempat nak tengok busy benor.
Malam sebelum tu aku dah rock and roll dengan sepupu sepupu pergi lepak dekat kepsi. 
Habis kepsi dalam bandar dah pergi semua penuh. Sobs.
Pukul 12.00 malam baru dapat makan baliklah dalam pukul 1.00 pagi.
Feeling muda betul haha.
Eh aku lupa dah acara-acara dia apa. Banyak sangat. 
Dah ah layan gambar jelah. 
p/s- Ni gambar untuk majlis HIKMAT je gambar first raya belum update lagi kahkahkah. Ah ni pun kira gambar raya.




 Zazzzzsssss
















Mualaf. Dai'e. Pendakwah. 
Kanak-Kanak PDS



























Ayuh, bina syurga dunia dengan Islam. 
Let's turn on Islamic mode in our family!

Ramadan Kareem

Ramadan
Is like a rare flower
That blossoms once a year
And just as you begin to smell its fragrance
It disappears for another year
Make the most of it now
While you still have the chance
For the harvesting season is here
And it won’t last
The last 10 days
Have approached so fast
And as the days wizz past
How do our deeds fare
Put your heart in action
And your limbs in gear
Multiply your deeds
So your rewards be dear





Moga hidup sentiasa bersama Allah. Moga iman meningkat kepada Allah. Salam Ramadhan semua. May Allah bless us

For a moment.

Bismillahirahmanirahim And Assalamualaikum :)



When someone made a silly mistake
Dont pour your "broken heart feeling" towards them.
Hey you
We are human.




Humans are not perfect, we made mistakes again and again throughout our whole life.
But from there we learn, improve and try to be a better person day by day.
Let us view it the other way around.
Try putting ourselves in their shoes. If we made a mistake, we would want to be forgiven.
If time can be turned back, we would not want things to happen the way it has happened.
Why is it hard for us to forgive other people when we wanted the same thing when we were in their shoes?
One thing we should reflect upon is that Allah is Al-Ghafur .
He forgives His servants for whatever mistakes we had done.
And things happen for a reason wheather you realize it or not
Sometimes it happens opposite than what we wish for
Because He indeed know
What we wish for is not what we need
Sometimes it happens contradict to our timing
Because He indeed know when is the best time for us to accept it
Sometimes it happen unexpectedly, surprising us from the bush
Because He indeed know you are ready for it
Sometimes little that you realize the reason behind it
But do know something happen for a reason

And the reason Only Allah knows
Hey you
Stop running and searching for this Dunya but please start chasing the eternal Jannah, start chasing for the blessings of Allah
Stop your heart from wanting this Dunya bu rather make your heart wanting Akhirah
Stop yourself from the love of this Dunya but rather love the everlasting Akhirah
Stop yourself from giving everything to this Dunya for it will perish one day, sooner or later
No doubt about that
Stop yourself , top your heart , stop your nafsu
By having Imaan in the heart InsyaAllah :)
There's a time when you realize
Something somewhere somehow is just wrong without any reason
Your heart is not at peace And your mind feels a mess
Blame not on others but rather check your Ibadah towards Him and check your relationship with Him
For might be you have get diverted from Him
That you feels attach to this Dunya and detach from His Mercy
Blame not on anything but rather make the effort to return back to Him
For only by returning back to Him, will your heart feels the tranquility
His blessing and your sins. Which one is greater?
Fear not my dear.
Repent and return to Him and He will always accept you InsyaAllah
Surely you know that one of the best moment
Is when we are awake at 4 in the morning and perform the prayers.
For the tons of worries will be gone within one sujood

And indeed Tahajjud is a moment of tranquillity
And when the heart feels empty just perform Wudu’
And when the heart feels empty just sit for a moment and put every other thing aside
And when the heart feels empty just think and reflect of your actions and words
And when the heart feels empty just perform 2 rakaat of prayer
And when the heart feels empty just prolong your sujud
And when the heart feels empty just raise both of your hands and ask His guidance
And when the heart feels empty just grab your piece of Quran
And when the heart feels empty just recite the words of Allah
And when the heart feels empty just istighfar and istighfar
And when the heart feels empty just ask for His Forgiveness
And when the heart feels empty it’s just the perfect time to turn to Him

P/s: ada satu lagi gambar tapi line internet macam kura-kura cengkerang pecah so sorry bebanyak. Mood merajuk dengan internet. Dah lah taknak belanja encik internet eskrim BR

Dirimu Begitu Berharga

Bismilillahirahmanirahim and Assalamualaikum :)

Diumumkan ketibaan yang amat berhormat tuan blog.
Cak pong cak pong cak pong!
*Kotlah ada yang nak berkompang untuk aku
Rindu dak rindu dak rindu dak?
Alhamdulillah sudah selesai aktiviti jawab soalan a.k.a peperiksaan.
Well don't ask how it was going.
Past are past.
Ewah ewah .
Hello eberibodi!
Dah habis exam aku keluarlah pergi berjimba-jimba .
Keluar pergi shopping ah kononnya last-last sangkut dekat Karnival Mahabbah IKIM jugak.




"Macamlah kau bagus sangat nak nasihat aku"
"Kau tu bukan malaikat yang tak pernah buat salah"
"Kau nasihat aku ni, kau dah buat semua ke?"
"Banyaklah kau punya tazkirah, macam bagus sangat."


Awak, awak.
Kadangkala, dalam hidup ini kita kena sedar diri.

Sedar diri yang kita sebenarnya tidak punya apa-apa pun, semua itu pinjaman semata-mata
Dan semua ilmu yang kita miliki itu milik Allah, kita perlu berkongsi dengan makhluk Allah yang lain..
Sedar diri kita ni tak baik, tak alim, banyak kelemahan, banyak kekurangan 

Dan sebab itu hadir insan-insan yang mengingatkan kita.
Sepatutnya kita bersyukur la ye.Alhamdulillah.
Bila ada yang datang menegur. Bersyukurlah.
Allah masih sayangkan kita. Dia sudi menghantar orang lain sebagai wasilah untuk kita.
As example kan.
Ada yang datang menegur pasal aurat.
Dengar, faham, dan amalkan.
Awak awak yang comel lagi sweet dan manis serta cantik *hiperbola melampau
Bertudung labuh tidak semestinya ustazah.
Salahkah untuk berhijrah?
Bila lagi nak berubah?
Ke tunggu bila dah jadi jenazah?

Siapa tahu kita masih hidup esok even 2jam 3 minit 4 saat dari sekarang.
Kematiaan itu tak lewat sesaat tak cepat sesaat.
Kullu nafsin zaaiqatul maut.
Setiap yang bernyawa pasti merasai mati. 
Janji Allah itu pasti. Jadi kita semua hidup,maka kita pasti merasai mati..
So jangan nak berlengah-lengah nak berhijrah.
Kembalilah kepada Allah.
Biar kita diketawakan manusia kerana mengikut syariat Allah,
Asalkan tidak diketawakan syaitan kerana menjadi peneman mereka di neraka kelak.na'uzubillah.

Apabila seseorang yang dahulu banyak bergelumang dengan dosa namun hari ini mengajak orang lain ke arah kebaikan pula itu tak pelik lansung!
Mereka bukan ingin berlagak baik. 
Jauh sekali untuk mencari apa yang salah. 
Apatah lagi ingin menyibuk dan mencelah. 
Sekadar mahu yang tersayang untuk turut merasa. 
Betapa indahnya rasa pabila hidayah Allah menyapa
Saat terasa dunia seakan-akan menghimpit,
Dan ujian seakan-akan mengasak diri untuk rebah,

Tanyalah pada hati..
Adakah dunia yang bertakhta di hati atau adakah Allah?
Kembalilah kepada Allah
Pinta daripadaNya,
Agar dikuatkan iman,

Jangan menunggu datang penyakit, musibah dan bala, barulah kita ingin mengangkat tangan berdoa dan mengadu kepada Allah. 
Sesiapa yang ingat Allah di waktu senang, Allah akan ingatinya di waktu susah dan senang.

Wahai Muslimah perhisaan duniawi.

Muslimah itu lembut hatinya, rapuh jiwanya. 
Andainya mereka tersilap langkah, mohon bimbingan bukan celaan.
Keayuan wanita solehah itu, bukan pada kecantikan wajahnya,
Kemanisan wanita solehah, bukan pada kemanjaannya,
Daya penarik wanita solehah itu, bukan pada kemanisan godaannya.
Dan bukan pula pada kebijaksanaannya bermain kata pujukan,
Kepetahan wanita solehah, bukan dalam memperkatakan perihal orang lain, tapi pada perjuangannya meningkatkan martabat Agama.

Muslimah itu aurat dijaga,
Pergaulan dipagari,
Sifat malu pengikat diri,
Seindah hiasan Di dunia ini.
Berhijrah kearah kebaikan.


Walaupun setiap langkah hijrah kita perlahan. 
Tapi di mata Allah, besar!
Teruskan berjalan menujuNya. 
Syurga Allah menanti.
Belajar percaya dan yakin, 

Bahawa tidak ada ''sad ending''
Yang ada cuma kebahagiaan yang ditangguhkan.
Sama ada diganti dengan yang lebih baik.
Atau disimpan sehingga tiba saat dan masa yang sesuai.

La Tahzan. Allah bersamamu :)

For behind everythings there's reason and blessing





Dakwah For All

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum :)

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
Masih bernafas di atas muka bumi ini.
Jeng jeng jeng.
Mohon rindukan diri ini wahwahwah
Lama tak mengabdikan diri menaip naip naip dan menaip lagi.
AllahuAllah

Yelah first offffollls myolllss just nak cerita pasal Nadwah.
Nadwah Kepemimpinan Islam Kebangsaan
Tak berminat boleh cari button ''x'' di penjuru sebelah kanan yews!
Alhamdulillah Ya Allah kami dipertemukan lagi dalam nadwah kali ini.
Alhamdulillah Allah masih bagi peluang untuk aku terlibat sama.
Kitaorang dah kena lalui peringkat saringan tapisan sulingan time nadwah negeri dulu.
10 orang dari setiap sekolah je yang lepas. Alhamdulillah.
Kalini berlansung di SMKA Maahad Muar Johor
*pssssttt meh nak bisik meh meh pssttt pssttt mee bandung muar sodap oii
Ya Allah seroonhookk sangat.
One of the activities ialah Rehlah Berfokus
Para pesertass kena melawat tempat yang telah ditetapkan *ayat essay gila
Hospital, Rumah orang tua, Rumah anak yatim, Taman , Pusat industri KD, Pasar Tani.
Okey Alhamdulillah aku dapat Hospital.
Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar
Dapat 3 orang pesakit.
Ward 14 .
Ward bersalin.
Aktiviti ni tau kitaorang kena jumpa orang awam ala-ala pemimpin gituh.
+ berdakwah .
And the best thing ever n ever n ever n ever our group ''Khaulad AlAzwar''
dapat bagi nama dekat salah seorang baby yang baru lahir.
Baby girl uolls.
Saufina means bersih dan suci.
Allah besarnya rahmatMu :)
Dengar cerita diaorang. Ni aku paling tak tahan sebab ni time nangis nangis feeling habis gitu.
Cerita masing-masing cerita sedih.
Ya Allah.
Kita rasa kita susah sangat sangat nak hadapi ujian.
Tapi ketahuilah ramai lagi orang di luar sana yang lagi besar ujian dia.
Be strong. Allah always be there for us :)
And one thing yang aku akan ingat sampai bila-bila.
Sorang doktor tu cakap. Lupa ah nama dia hahahaha sorry .
''Belajarlah. Tuntutlah Ilmu. Teruskan istiqamah di atas jalanNya. Abaikan apa orang nak kata. Teruskan niat murni ni sebarkan Islam. And for sure nanti besar-besar awak jadi doktor boleh? Berkhidmat untuk masyarakat berkhidmat untuk Islam ''
kihkihkihkih 0.O
And one group tu kan. Group lelaki lah.
Diaorang dapat ward patah-patah katanya hahahaha. Just read it.


Pilu je dengor :|

And aku rasa task yang paling susah sikit lah dekat Taman Rekreasi .
Ni paling mencabar .
Kalau dah nama taman tu memang banyak lews couple couple berpeleseran umpama zirafah tak bertuan.
So dakwah yang agak mencabar sebab telinga kena tahan kejian hati kena tahan cacian.
Ada yang boleh terima ada yang tak.
Tapi yang panas hati pun ado.
Kita bagi pamplet pasal '' Menurut aurat dalam Islam''
Hamboi kau dia bukan baca pun siap buat kipas uolls ada tu yang gumpal-gumpal terus buang -,-
Itu namanya ujian.
Allah nak tengok Iman kita kuat ke tak.
Prinsip dakwah yang paling penting, “Kita redah je!” 
Ada segelintir orang memang tak suka bila kita buat benda baik. 
Kalau kita stop sebab mereka, dakwah Islam takkan berkembang. 
Percayalah! 
Moga Allah mudahkan urusan dakwah kita
Rasulullah dulu time berdakwah ujian baginda lagi besar.
Ingatkah kita pada Rasulullah?
Rindukah kita pada Rasulullah ?
Sayangkah kita pada Rasulullah ?
Cintakah kita pada Rasulullah ?
Tahukah kamu, bahawa Rasulullah sangat mencintai kita ?
Di saat malaikat maut ingin mencabut nyawa, baginda tidak tenang untuk bertemu Illahi sehingga Malaikat Jibril memberitahu bahawa Allah SWT memberi jaminan bahawa umat baginda merupakan umat pertama memasuki syurga. 
Subhanallah.
Begitu dalamnya cinta Baginda kepada kita. 
Kenapa kita sering melupakan baginda ? Tunggu Maulidur Rasul dulu ke baru nak ingat ? 
MasyaAllah.
It only take 5 seconds untuk selawat keatas baginda 

"Allahumma Solli 'Ala Saiyidina Muhammad " :D
Di akhirat nanti, Rasulullah akan sibuk memerhatikan urusan umatnya.
Baginda berpesan,
      "temuilah aku di titian sirath, kalau tiada disitu, maka aku menunggu kalian di neraca Mizan, kalau tidak juga di Mizan, carilah aku di telaga Haudh. Aku akan berada di salah satu antara tempat berikut''
Allah Allah Allah
Rasulullah sanggup menunggu kita walaupun baginda boleh masuk direct ke Syurga.


Di sini kita bernadwah

Satu perjuangan yang indah
Bersatu teguhkan agama
Keangungan tegakkan semula
Akhlak mulia jadi sandaran 
Penguat jiwa meneguhkan Iman
Kitalah pewaris Ummah
Yang cemerlang gemilang terbilang
Ayuh sahabat mari bersama 
Redha Ilahi memayungi kita
Demi kehidupan yang gemilang
Beramanah berdedikasi
Bersemangat pemimpin Rabbani
Penuh ikhlas penuh taat
Hidup mulia dan selamat

I love the song.

Best whoo




Tepuklah dada.
Jangan ditanya pada selera
Tanyalah Iman yang ada dalam diri.
Jom sahabat!
Sama-sama baiki diri.
Hijrah ke jalan yang satu
Jalan yang diredhai.
Ayuh sahabat!
Ayuh berubah! Usah menyerah! Bangkitlah! Gapai Mardotillah!
Teruskan istiqomah kearah kebaikan dan jadilah ummat yang dapat menyumbang serba sedikit untuk Islam.
Moga Allah sayang moga Allah redha insyaAllah!
Saat kau bersedih mengadulah kepada Allah.
   "Wahai diri kau kena kuat, sabar..Allah ada."
    ''Kenapalah kau mudah putus asa, sedangkan rahmat Allah tu luas."

InsyaAllah kita akan menjadi lebih tabah dan bahagia.
Menangis di dunia, insyaAllah tersenyum dan berbahagia di akhirat sana.

Allah tahu kemampuan kita.
Allah tahu bila masa kita lemah.
Allah tahu bila masa kita rasa rapuh.
Allah tahu. Allah tahu.
Allah tahu apa yang orang lain tak tahu. 
Allah tahu diri kita yang sedang mencuba. 
biarlah orang nak menilai kita dengan kesalahan yang kita buat sesaat yang lalu. 
Allah tahu kita dah cuba bertaubat dan berubah. :)

Ya Allah aku ini hambaMu yang lemah dan hina,
Aku memohon petunjuk dan hidayah dariMu,
aku memohon hanya dariMu segala yang baik, dan apa yang Engkau berikan padaku, itulah yang terbaik buatku,
Dan jika aku mendapat yang bukan aku inginkan,
aku redha kerana aku tahu Engkau punya rancangan yang lebih baik untukku



Cantik Di Sisi Allah

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum :)
Allahumma solli a'la muhammadin wa'ala ali muhammadin wasallim

Hello eberibodi.
Alhamdulillah syukur ya Allah masih dikurniakan kesihatan.
Dan masih dikukuhkan dengan nikmat yang paling besar.
Nikmat Islam dan Iman.
Kaifahalukum?
Aku agak sibuk semenjak dua tiga menjak bermenjak menjak ni.
Cewahh sibuk tu umpama mempunyai 3 buah syarikat besar yang perlu diuruskan.
Idok lah.
Sibuk dengan exam, Nadwah Kepimpinan Islam, Chain Story Telling piala diraja, MTQ, Taekwondo Gradding and blablabla
Tahun ni semua aktiviti aku rembat yeah yeah.
For NKI its superb babe!
Seriously aku cakap memang best walaupun mula-mula nak pergi muka dah macam cempelai tanah .
We had an enjoyable moment.
The explores, main ulat, berendam dalam sungai semua, siap sesat dalam hutan belukar mana entah sebab cari rumah JKK punya pasal. wow amazing.
And for my team group 5 Sofhatul Solihin Im missing uolls.
Never met uols before this and Allah pertemukan kita dengan nadwah ni. Alhamdulillah.
Syafiqah Shafiqah Athirah Aisyah Husna Hafiz Amjad Syawal Iman Adnan .
Okey done hahaha. 
We will meet again insyaAllah. Ukhwah Fillah

Update blog dengan cemas cepus kempas kempus.
Enggak berapa sihat dong.
Biasalah cuaca sekarang *ayat drama gila
Sesungguhnya sakit itu ujian dari Allah. Dan kita kena bersyukur Allah datangkan ujian sebab Dia masih peduli dan sayangkan kita.
Sakit itu nikmat bagi orang yang beriman sebab dapat menghapus dosa-dosa lampau insyaAllah .
Okey fineeeee *tangan ke bahu. 
Lets we start our entry 

*introduction kemain panjang

Sayang apa khabar denganmu
Di sini ku merisaukan kamu
Ku harap imanmu takkan berubah
Kerana di sana ada syurga untukmu
Sayang apa khabar denganmu
Cubalah kau jaga imanmu
Kurayu kau keluar rumahmu
Tutuplah aurat untuk jaga dirimu
Sayang dengarlah permintaanku
Jangan ragu kan Tuhanmu
Sayang percayalah kataku
Tuhanmu hanya satu
Sayang dengarlah permintaanku
Jagalah iman dan takwamu
Sayang hancurkan bisikan jahatmu
Itu pesan Tuhanmu

Yes thats.
Aku bukan nak menghukum seseorang dari luaran. 
Tapi aku manusia, kau pon manusia, aku tau naluri seorang manusia.
Kita ni lemah. 
Tapi dengan iman yang mantap insyaAllah kita akan kuat.
Tapi kena mantapkan iman dulu.
Cara nak mantapkan iman?
Dekatkan diri dengan Allah.
Cara nak dekatkan diri dengan Allah?
Dekatilah Islam.
Sebab dengan Islam kita ada Allah. 
Dengan Allah kita ada segalanya.
Cara nak dekati Islam?
Buat apa yang disyariatkan. Tinggalkan laranganNya.
Dan salah satunya ialah menutup aurat.
Bila cerita bab aurat automatiknya semua ditujukan untuk perempuan
NO! NO! NO!
Lelaki pun ada aurat yang perlu dijaga.


Aurat kita wajib ditutup dilindungi 
Sedangkan buku yang kita sayangi, kita sampulkan seindahnya secantiknya siap beli sampul warna warni harga tak kisah asalkan cantik
Inikan pula bentuk tubuh wanita, takkan tidok bersampul bertutup?
Kulit buku yang bersampul lebih terjaga berbanding kulit buku yang tidak bersampul.
Langsir yang cantik menghias pintu dan tingkap.
Kain yang indah yang mengalas meja dan perabot.
Benar betul yes true na'am yang tertutup itu indah! 

Sangat indah!
Begitu juga cara Allah menghargai keindahan wanita dengan membariskan perbatasan aurat agar keindahan itu hanya dinikmati oleh insan yang berhak. 

Bukannya diratah-ratah oleh pandangan yang tidak selayaknya.


Di manakah cantiknya seorang wanita ??
Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja.
Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak.
Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.
Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. 

Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan.


Pakai makeup tebal-tebal.

Idok berguna sebab suatu hari semua tu akan lesap dimamah usia.
*ehem muka awok bukan buku mewarna. janganlah makeup tebal-tebal
Tapi ada satu sahaja yang tidak akan dimamah usia isitu sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah
Cantiknya kamu yang menutup aurat dengan baju dan tudung yang labuh, kerana kamu dihias oleh syariat Allah.

Insyaallah kamu berhijab kerana Allah :)
Tak cantik takpa yang penting aurat terjaga.
Tak bergaya takpa, yang penting hati terpelihara.
Tak menarik takpa, yang utama hubungan dengan Allah mekar sentiasa.
Bila kita mati pun bukan di pertemukan dengan perunding fesyen tapi maha pencipta kita Allah SWT.

Tapi dalam kita usaha untuk berhijrah mungkin ada ujian cabaran halangan yang mendatang. 
Don't worry Allah always be there for us.
Allah tak pernah tinggalkan kita.
Tell yourself
     "Allah uji aku sebab Allah sayang aku.'' 
     ''Dengan kasih sayang Allah jualah aku mampu menghadapi ujian ini!" 


Jauh di sudut hatiku,
Mahu saja aku menangis sekuat hati.
Aku sedang bertarung dengan diriku sendiri,
Tak mudah tak senang untuk berhijrah
Allah sahaja tahu apa yang terbuku di hati
Aku masih berada di dalam lautan kekurangan
Kadangkala aku tergelincir.

Tapi aku yakin Allah itu ada
Dan Dia akan bersama dengan hambaNya yang mendekati diri dengannya.
Move on. Forget the past. Let it be a history.

Hati sedih, hancur,remuk,kecewa
Serahlah hatimu 100% kepada Allah
Mohon pada Allah supaya bahagiakan dirimu semula
Bermunajatlah pada Allah
Menangislah semahumu
Jatuh tersungkur?

Bangkitlah semula kerana Allah
Allah ada sebagai tempat pergantunganmu.
Makhluk tak dapat bantu apa-apa ,hanya Allah dapat bantumu dari kecil hingga akhir hayat.
Bersabarlah duhai hati.


Tegurlah perempuan dengan bijaksana
Hiasi teguran itu dengan kelembutan.
Rasulullah yang anjurkan begitu.
'' Wanita itu ibarat tulang yang bengkok, jika kamu berkeras, maka ia akan patah. Kalau kamu biarkan, maka ia akan terus bengkok ''
Hiasilah teguran dan cerminkanlah hikmah dalam teguranmu itu. 

Kadang-kadang perempuan ni hati dia lembut, cepat rapuh.
Perempuan yang garang luarannya sebenarya lembut hatinya. 
Garang dia kerana untuk menjaga maruah dan syariat Illahi. 
Janganlah dicaci maki perempuan yang garang itu, cuma berilah nasihat InsyaAllah hati dia lembut mendengar nasihat mu.

Wahai perempuan,
Pagari hatimu dengan Iman,
Agar saat terjatuh kau masih punya kekuatan,
Untuk bangun dan terus mencari bekalan,
Menggapai Syurga yang telah dijanjikan.


"Siapa yang dikehendaki Allah yang mendapat hidayah, nescaya Dia membukakan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam. Siapa yang dikehendakiNya menjadi sesat, Dia jadikan dadanya sempit dan sesak, seakan-akan dia sedang mendaki ke langit. Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang yang tidak beriman." Surah al-An'am, ayat 125




Little Note

Bismilahirahmanirahim dan Assalamualaikum

Hye eberybodys lady medys
Sudah lama tidak ku mempotpetpotpet dalam blog ni 
Kesian puan blog kena pinggirkan.
Sabar ye sayang hahahaha 
Eden busy dengan examlah.
Tau apa itu exam.
Kalau tak tahu pun buat-buat tahu sebab memang aku malas nak explain.
Tak kuasa mak!

Disebabkan dah lama tak ngapdep blog kesayangan kecintaan kekasihan gituu entry kali ni aku taip dengan sepenuh hati jiwa limpa jantung serta usus kecil. 
Harap dapat dihayati kahkahkah.
Double tak kuasa mak!
Ehem ehem lets rock n roll

Assalamualaikum ... ehem ehem *pastikan baca dalam keadaan selesa dan penuh tertib 
Kau kau kau dengarlah ni . 
Aku nak ucapkan tahniah kat diri sendiri sebab aku mampu luangkan masa a.k.a bazirkan masa nak update benda ni untuk kau a.k.a makhluk yang still Allah rahsiakan untuk aku. (future husband) muahaha.
Padahal banyak lagi benda lain aku boleh buat contohnya mandikan kucing ke bersih rumah kucing ke kan?
Kenapa aku rajin tulis benda ni?
Aku saja tulis benda ni sebab saja nak suruh kau baca, boleh gitu?
Yang aku tulis ni hanyalah beberapa perkara dari berjuta juta perkara.
Penatlah aku nak taip semua melambung bil elektrik nanti.

Kebelakang Kehadapan buat ''kau''
Aku pun tak tahulah apa nama kau sekarang ni. Mungkin kau ni nama Aaron Ajiz mahupun Najim Othman haha. Manalah tahu kan
Aku pun tak tahu rupa kau macam mana . Mungkin bentuk empat segi mahupun segi tiga.
Tapi bagi aku, lagi penting akhlak kau dari rupa kau.
Baiknya akhlak kau handsomelah rupa kau. 
Yang pasti nanti kau kena ikheeeelas terima aku,
Bila kau dah lafazkan '' Aku Terima Nikahnya '' suatu hari nanti, bermakna sebelum tu kau dah boleh terima aku seadanya.

iklan jap : Kalau pembaca pembaca sekalian rasa boring haha kutip jelah gerombolan gerombolan semut yang lalu kat depan awak tu ye. Kumpul banyak-banyak then makan, rasa macam kuaci kot.

Dah dah sambung balik...
Kita akan jumpa walau kat kutub utara sekali pun bertemankan pola bear kalau dah jodoh. 
Walaupun kau tengah sedih sebab pola bear runtuhkan khemah kau.
Aku buat-buat pujuk kau bagi air mineral even maso tu kau tengah puasa *ada ke manusia puasa kat kutub utara?
Jadi pun aku minum lah depan kau sampai habis *buat dosa betul
Dan ada kemungkinan aku kena lempang dengan kau sampai masuk ICU dan bila aku sedar kau lamar aku cenggituh. *kemain bapak jiwang
Tapi tak kiralah mana mana kita bertemu, semua itu Allah dah tetapkan.

Ini penting ni haha.
Nanti kalau kita dah kahwin , setiap pagi aku bangun tidur , aku nak tengok muka kau senyum .
Even kau tengah tidur sekalipun aku akan buat senyuman kau muka kau guna jari.
Jangan tetiba kau tampar aku sudah.
Kalau aku liat nak bangun *memang aku spesis yang susah nak bangun
Aku nak kau kejutkan elok-elok.
Kalau tak aku tampar kau lelaju sebab ingatkan Azuan Ali tengah kacau aku sedang mimpi indah.
Pentingkan senyuman tu .
Aku akan buat kau senyum sampai akhir hayat insyaAllah.
Hah next aku nak kau tahu masak even masak nasik .
Tak adil kalau aku sorang aje yang masak.
Mana nak jaga anak lagi mana nak pergi bergosip dengan jiran sebelah *perlu ke?
Kalau kau tak tahu masak , aku akan paksa kau tengok rancangan memasak 3 jam, pergi kelas memasak 5 jam lepas tu baca buku resepi 2 jam. *kejam tak kejam.
Tapi ada kemungkinan kau boleh menang MasterChef musim ke berapa entah.
Kalau hobi kau suka makan cicak aku pun akan makan sama.
Memang aku ketuklah kepala kau kalau ada hobi cenggitu.
Akan aku tundukkan pandanganku
Hingga tiba saatnya nanti mata ini halal untuk menatap kau
Siapapun kau
Bagaimanapun kau
Aku cuba untuk yakini tiada manusia yang sempurna
Dan aku percaya Allah menjadikan kau pilihan yang terbaik untuk aku
Akan kubingkai dengan indah cinta ini sampai saatnya nanti Allah pertemukan kita dalam masa yang indah.

Ikan apabila keluar dari air akan mati . Cacing apabila keluar dari tanah pun akan mati . 
Manusia apabila keluar dari Agama akan mati imannya
Sekian. hahaha

Kejam aje bunyi aku guna ''aku'' untuk entry di atas muahaha. 
Okey baiklah saya akan guna ''saya'' untuk entry di bawah ni. 
Nampak kesopanan kesantunan gituh.

Saya bersyukur awak tak ada depan mata saya ,
Saya bersyukur awak tak jumpa saya ,
Saya bersyukur awak tak tahu perangai saya ,
Saya bersyukur awak tak tahu apa kegemaran saya ,
Saya bersyukur awak tak tahu alamat rumah saya ,
Saya bersyukur awak tak dengar suara saya ,
Saya bersyukur Allah tak mudahkan urusan kita untuk keluar bersama ,

Saya bersyukur Allah tak membuka pintu hati saya untuk berjumpa awak ,
Saya bersyukur Allah tak murahkan rezeki awak sekarang untuk belanja saya tengok wayang 

Saya bersyukur Allah tak lapangkan masa awak untuk berjumpa saya ..
Saya turut bersyukur sebab saya tak pernah kenal awak sekarang ..
dan saya mohon pada Allah , semoga awak dalam keadaan baik-baik sahaja , dunia dan akhirat .

dan saya memohon pada Allah jugak ,
semoga suatu hari nanti , semua perkataan "Tak" itu telah dimansuhkan apabila kita telah Sah diijab kabulkan .

When the time comes. Love me in the name of Allah SWT and guide me by His Quran and together let us build a family that forever will resides in Jannah. Let Allah be the author for our love story


Ketenangan Dari Allah






Ketika aku tidur, Engkau selalu jaga dan melihatku lena,
Ketika aku sakit, Engkau menghapus segala dosa-dosa yang lama,
Ketika aku sesat, Engkau tarik aku kembali ke jalan-Mu,
Ketika aku sujud, Engkau hadirkan ketenangan dan harapan yang baru.

Tenangnya bersama Allah,
Engkau penjagaku setiap masa,
Memerhati setiap gerak geriku,
Mengabulkan doa-doa ku,
Dan membuat ku rasa selamat.

Tenangnya bersama Allah,
Bila keyakinan terhadap Mu telah tinggi,
Maka aku tidak takut lagi,
Tidak takut untuk mencari-Mu ketika aku susah,
Tidak lupa untuk memuji-Mu ketika aku senang,
Dan tidak sanggup untuk aku mengulangi dosa dan maksiat lama.

Tuhanku,
Aku rasa tenang bersama-Mu,
Dan aku ingin kembali untuk bertemu dengan-Mu,
Dalam keadaan yang Engkau redhai,
Kabulkanlah doa ini, Ya Rabb...

Kadang kala,
Allah hadirkan insan-insan yang baik di sekeliling kita,
Mungkin kerana mereka
Wasilah buat diri kita,
Untuk terus tetap dalam kebaikan..
Duhai mujahidah
ayuh berubah!
usah menyerah!
segera bangkitlah
capai mardotillah
semoga kita semua iqtiqomah berhijrah kearah kebaikan dan menjadikan kit semua sebagai muslimah yang sejati yang dapat menyumbang serba sdikit kepada Islam. InsyaAllah

Aku berpesan bukanlah bermakna aku yang paling baik. Bukan juga bermakna aku yang paling solehah. Malah akulah si hamba yang tinggi melangit dosanya.
Cukuplah ini sebagai peringatan buat diri.
Juga tanda sayang sesama insan.
Dan pertamanya mencari redha Allah.

Moga Allah sayang. Moga Allah redha :')

Perempuan Dan Wanita

Bismillahirahmanirahim Assalamualaikum :D


Tasyim as introduction hohoho. Rindu baby tasyim ><

Alhamdulillah wa syukrulillah.
Apa khabar Iman dan Amal?
Biiznillah kita masih mampu berpijak di bumi Allah.
Moga kita sentiasa berada di bawah rahmatNya InsyaAllah
Sudah lama tidak menepek nepek entry ke blog hohoho.
Sangat busy melangkah ke medan ilmu cewahh.
Alhamdulillah, ilmu dapat ditingkatkan dan difahami.



Tettttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Why why why why why?!
Wanita akhir zaman kini tewas dengan pujian , ayat manis dan puitis dari jejaka yang tidak bersikap malu 

    Boy: You cantiklah. 
   Girl: Thanks handsome

Puihhhhh.
Wahai Lelaki tolong jangan goda kami para wanita dengan kata-kata yang manis bak gula 5kg dan janji yang kosong.
Lelaki kalau nak sangat wanita tu tak payah berpuitis sana sini .
Tapi pergi jumpa wali dia cakap 
    "pakcik, saya nak kawin dengan anak pakcik. sekian terima kasih" 
kan gentleman tu :)
Berani dok?


Yang perempuan tu apakebenda mudah lentok sangat? 
Kita yang perempuan ni sebenarnya punca utama ramai lelaki tergoda tau 
Sebab?
First ofcoz aurat kita. 
Cuba lah ye yang belum tutup aurat try tutup aurat.
Lihat betapa Allah jaga dan sayang anda :) 
Tak percaya?
Buatlah. Tak tipu :)
Ini cerita sendiri ni.
Lepas berhijrah, saya dikelilingi wanita yang baik, cantik dan taat perintah Allah
Ya Allah hebatnya penyusunanMu dalam merangkai perjalanan hidupku.
Terima kasih sahabat semua.
Tak kira kalian kawan yang real ke atau kawan di alam maya ini.
Moga kita selalu berada di bawah rahmatNya.
Ukhwah fillah abadan abadaaa.
teruskan istiqomah di jalan sang Pencipta aminnnn :)



Perempuan wake up !! wake up !! 
Kenapa saya kata macam ni? 
sebab wanita lemah dalam 1 perkara iaitu
PUJIAN.

Wanita ni pantang kena puji sikit mulalah gedik sana , gedik sini , terutama kalau yang memuji ialah lelaki ajnabi .
Lepas tu mulalah

      "awak jom couple''
      ''saya sayang awak''
      ''awak adalah cinta awal dan akhir saya" 

Terus muntah pelangi 7 warna saya mendengarnya

Perempuan kenapa lemah dan mudah lentok selepas mendapat pujian? 
Sepatutnya lebih bersyukur dan hadiahkan puji itu pada Allah bukannya bila dipuji tambah mengada-ngada . 


Okey kita buat contohlah.
Valentine day hah!
What is it ? 
Hari kekasih ? 
Hari untuk couple-couple yang HARAM?

sahabat yang saya sayang kerana Allah. 
Sebab hari kekasih inilah semakin ramai wanita hilang maruah.
9 bulan kemudian bersalin ,
Then anak awak buang merata-rata like sampah :'( 
Sebab hari valentine ni awak kata hari bukti cinta pada kekasih dengan serah maruah awak. gitu?
Mu dengor sini molek!

Mu dengor aku nok kabo ni!
Nak bukti cinta awak dengan kekasih bukan dengan cara gadai maruah bukti cinta monyet awak dengan kekasih awak tu.
Ada faham?
Just only satu bukti yang menunjukkan kekasih kita tu betul-betul sayang kat kita

Apa caranya? 
Dengan salam tangan tok kadi dan kata "aku terima nikahnya ...." 
Itu barulah lelaki hensem , comel , macho , bukannya pengecut 
Sahabat yang saya sayang kerana Allah tolonglah ye 
Jaga hubungan dengan Allah insyaAllah Dia jaga kita 
Ingatan untuk saya jugak ~_~


Bohonglah kalau saya kata saya tak pernah suka pada seorang lelaki ajnabi
Pernah. 

Ramai sahabat saya yang saat ini sedang bercinta dengan pakwe mereka 
Update status kat pesbok tuwiter sayang mayang bagai 
Rindu bagai, janji sehidup semati dan macam-macam ayat manis
Namun maaf saya tidak akan tergoda dan akan selalu mohon pada Allah agar jauhkan saya dari zina hati mata dan seangkatan dengannya dalam bercinta tanpa ikatan yang sah .
Yes I know ramai yang
 kata 

     "kau ni bajet alim lah''
     ''gedik gila" 
Saya tak kisah apa pandangan awak-awak semua .
Saya hanya inginkan pandangan Allah terhadap saya :) 
Cintaku yang hakiki ialah Allah , Rasulullah , keluarga, sahabat and InsyaAllah my future zauj lalalala. 
Come onlah.
No couple but nikah :) 
Jumpa wali kami dululah. ada bran ? 

     Tak pegang tangan pun takpa. Janji awak dah peluk hati dia dengan doa :)

Jadi kesimpulannya kalau sama-sama jaga aurat, mata dan hati.
insyaAllah segala gejala sosial dapat dibanteras *ayat karangan SPM
Berbalik pada iman awak :) 
Maaf saya tegur pasal saya sayang sahabat seislam saya :) 
Sama-sama kita gapai redha Allah .


Nak tutup aurat tak semestinya pakai tudung sampai cecah lantai, mahupun kena pakai jubah labuh-labuh tuwentiporhawer (24hours)
Islam itu mudah. 
Tak perlu pakai tudung sampai belit-belit semua :) 
Cukuplah menutup semua bahagian yang perlu, bahagian-bahagian yang Allah suruh tutup :
Aurat wanita, dari hujung rambut hingga hujung kaki, kecuali muka dan telapak tangan. 
Yang penting Lillahitaala.
Sebab apa nak tutup aurat? 
Sebab mak ayah suruh? 
Atau sebab trend?
Atau sebab nak perhatian? 
Atau sebab nak gelaran wanita solehah?
Tepuk dada, tanya iman, tanya diri sendiri.

Jika niat kita betul Alhamdulillah.
Kalau salah?
Lebih baik betulkan dulu, sebab bila terpesong niat, apa yang kita buat jadi tak sempurna.
Jika boleh, tiap kali nak pakai pakaian, 

Cakap dengan diri sendiri..
'' Ini semua ini demi menuntut keredhaan Allah''
" Ya Allah aku rasa bersemangat untuk menutup aurat keranaMu kerana dengan menutup aurat aku merasa lebih dilindungi olehMu :)''
'' Apatah lagi setiap kali aku nak menutup aurat . Alhamdulillah banyak orang terdekat membantu'' 
Indahnya taat perintahMu.
Setiap aurat yang terdedah, itulah bahagian yang akan dijilat api neraka kelak.
Na'uzubillah.
Moga moga kita semua terhindar dari percikan Api Neraka. Amin.
Setiap apa yang Allah perintahkan, demi kebaikan kita.

Begitu juga dengan setiap apa yang Allah larang, demi kebaikan kita juga .


Ya Allah, teguhkan Imanku ini kerana ia akan menjadi kekuatanku ketika bertemu denganMu, 
Jadikanlah aku wanita solehah walaupun aku tahu "solehah" itu belum layak untukku.

Moga Allah permudahkan segala urusan dunia dan akhirat kita.
Jangan berhenti berdoa kerana Allah suka hambaNya yang suka merintih dan merayu padaNya.
Allah menggantikan sesuatu yang baik itu, pasti dengan sesuatu yang lebih baik. 
Mungkin sukar untuk kita lihat sekarang kerana hati kita masih dikaburi oleh baiknya yang Allah beri sekarang sehingga tidak mampu lihat kebaikan yang jauh lebih baik yang bakal kita dapat.


Bidadari dunia bukan ikut 'apa dia rasa'.  

Bidadari dunia ikut 'apa Tuhan dia kata'.



boom boom cak

Nak keluar lepak ! Homeworks ada 3 kontena nak kena siapkan T_T