The Only One

Bismillahirahmanirahim Assalamualaikum :)

Yo whatsup yo.
Terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada makhluk-makhluk yang sudi mendarat di blog ni.
Sokongan dan dorongan anda membuatkan aku terus bersemangat untuk berkarya kahkahkah.
Terasa hati dan limpa ini untuk mengupdate blog lagi buat kali ke 2749177 juta. 0o0
Terbalik dan berbalik kepada tajuk kita pada hari ini.
Yes thats the topic that i wanna write today.

Allah Tuhanku.Muhammad Nabiku. Islam Agamaku.
Al-Quran Kitabku. Kaabah Kiblatku. Solat kewajipanku. 
Aku hidup dan mati dengan kalimah Laailahaillallallah

Aku ingin melihat Allah SWT tetapi , keupayaan aku tidak mampu, namun aku mampu melihat keagungan Ciptaan dan Kejadian Allah. Alhamdulillah
Aku rindu mendengar kata-kata Allah SWT tetapi aku dapat mendengar kata-kataNya dalam Al-Quran Al-Karim.
Aku ingin bersahabat dengan Allah SWT, maka aku hanya mampu bersahabat dengan Rasulullah SAW dan Hadis-Hadis yang Baginda wariskan pada ulamak-ulamak :)

Dia sentiasa ada bila aku perlu, 
Dia sentiasa ada bila aku kecewa, 
Dia juga sentiasa ada bila aku gembira.
Dialah tuhanku Allah SWT :)

Bila kita tengok nama Baginda Nabi SAW, apa yang kita rasa? 
Kita tahu Rasulullah SAW tu nabi kita, tapi ada ke kita berselawat ke atasnya ? atau kita nampak nama nabi tu macam nama orang lain je. 
Pernahkah kita menghayati dengan hati yang bersungguh-sungguh segala pengorbanan Baginda ? 
Macam mana kita nak kata kita sayang Rasulullah, rindu Rasulullah kalau kita hari ni masih lupakan Baginda Nabi SAW, 
Macam mana kita nak beroleh syafaat dari Baginda Nabi SAW kalau kita tak berselawat ke atasnya.
Mulai hari ni kalau kita terpandang nama Baginda SAW kat mana-mana pon, atau dalam hati kita teringat Nabi SAW, berselawatlah ke atas Baginda.
InsyaAllah akan beroleh syafaatnya di akhirat nanti.
Semua janji Allah adalah benar.
Berselawatlah ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW, nabi mendengar sesiapa yang berselawat ke atasnya.
Kenanglah segala pengorbanan Baginda SAW sehingga ketika semasa Rasulullah di ambang sakaratul maut, Rasulullah berkata pada malaikat Jibril, 
        cukuplah sakit nak mati ni biar aku tanggung untuk umat aku, 
*bahasa kita lah. Ambe dok reti nok tulis bahasa arab neh
Betapa sayangnya Rasulullah pada kita, dia takboh kita sakit.
Besar pengorbanan Rasulullah pada umatnya. Allahurabbi.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ


Ada yang cakap Islam ni agama yang leceh.
Amboi mulut dia nak kena sapu dengan wasabi nampaknya.
''Leceh lah Islam ni. Itu tak boleh, ini tak boleh. ''
Haish! Siapa cakap? 
Allah haramkan arak tapi Allah tak haramkan milo, tea o, sirap, sirap bandung, air buah laici, tembikai, apple, seteroberi dan banyak lagi
Yang Allah haramkan satu je.
Kenapa hang gatai nak p pilih yang satu tu ?
Allah haramkan babi dan anjing tapi Allah bagi makan ayam, itik, kambing, lembu, ikan buntal ikan.
Yang dihalalkan lebih banyak dari yang haram. 
Mengapa masih lagi cari haram? Kalau aku cakap bodoh jangan marah -.-
Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.
Sebab?
Dia yang ciptakan kita.

Kita hamba, bukan pencipta. Islam agama mudah, tapi jangan ambil mudah.


Cuba kita tanya pada diri kita, dah berapa tahun kita buat dosa pada Allah ? 
Kalau dihimpun segala dosa yang kita buat dah berapa tahun agak-agak kita buat dosa ?
Bagaimanakah keadaan kita ketika di titian Sirat al-Mustaqim nanti ?
Agak-agak cukup tak lagi amalan yang kita buat ?

Cuba hitung berapa minit setiap amal yang kita lakukan ? 
Kalau dihimpun-himpun setiap amal yang kita buat cukupkah sampai 1 hari ? 
Dengan bekalan yang kita ada sekarang ni cukupkah untuk kita menggapai syurga Allah di akhirat nanti? Nak menggapai syurga Allah bukan senang, kena ada usahanya.
Allah amat menyukai rintihan orang yang berdosa kerana dosa-dosanya , sekiranya gugur air mata saat menangis mengenang dosa-dosanya, itu dapat memadamkan api neraka.

Semua orang bercita-cita nak masuk syurga, tapi solat pon buat macam endah tak endah je.
Larangan Allah pon masih kita buat, yang kita tau kepuasan nafsu je, larangan Allah kita pandang remeh seolah-olah macam hidup kat dunia ni kekal selama-lamanya.
Pernahkah kite rasa malu pada Allah ? 
Allah yang beri rezeki kat kita, bagi kenikmatan hidup kat kita, tapi kita ? 
Pernahkah kita mensyukuri dengan semua nikmat yang Allah beri ? Tanyalah diri kita sendiri.

Islam tak suruh kita menghina orang yang berbuat kesalahan, tapi Islam suruh kita menasihat, 
Sebelum kita nak menghina seseorang yang buat dosa tu, tanya pada diri kita dulu, 
Adakah aku pernah melakukan dosa ? 
Yup, semua orang pernah buat dosa.
Tapi pintu taubat terbuka seluas-luasnya
Allah dok pernah bosan nak ampunkan dosa umatNya.
Allahurabbi.

Islam itu penuh dengan kelembutan. 


Kamu sayangkan Allah? Maka berzikirlah. 
Kamu sayangkan Rasulullah? Maka selawatlah.
Kamu sayangkan dirimu? Maka Istighfarlah.                    
Alhamdulillah. Saya dilahirkan sebagai seorang muslim. 
Dan akan terus menyebarkan agamaMu ya Allah. InsyaAllah. .                    



hakkkktuihhh haha bye-bye

2 comments:

Hana said...

=')

ana zahrah said...

Salam kak. saya suka sgt baca akak punya post. simple tpi bermakna. serious lbih suka baca blog akk dri blog org lain :)